Idealny krem do ozdabiania to taki, który jest stabilny. Nie spływa i pozwala swobodnie bawić się dekorowaniem naszych wypieków. Sprawdzi się nie tylko do babeczek, ale do wszystkich innych wypieków — tortów, ciast i muffinek.

 

Wypróbowałam już kilka przepisów jak nie kilkanaście. Wkurzałam się tysiące razy na te wszystkie nieudane, spływające masy. Aż w końcu doszłam do perfekcji, teraz już tylko cieszę się za każdym razem, gdy odpalam produkcję babeczek. Uwielbiam czas w kuchni, szczególnie ten nocny, kiedy to mogę na spokojnie zająć się dekorowaniem. Tortów się jeszcze uczę, ale babeczki już niejednokrotnie zrobiły furorę. Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie sądziłam, że tak dobrze odnajdę się w cukiernictwie.


Zastanawiasz się, jak zrobić taki idealny, sztywny krem? Dziś zdradzę Ci przepis na maślany krem, którym uda Ci się wycisnąć przez szprycę nawet najdrobniejsze elementy.
Zapisz już teraz — jestem pewna, że przepis przyda Ci się nie jeden raz!

Składniki:
– masło / 250g
– cukier puder / 300g
– mleko / 2 łyżki
– esencja waniliowa / 2 łyżeczki
– barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Do miski wkładamy masło (o temperaturze pokojowej), dodajemy cukier puder i esencję waniliową. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się gładka i puszysta.
Powinno Wam to zająć nie więcejj niż 8 minut.
Następnie dodajemy mleko i ponownie miksujemy. Gotowe!

Jeśli chcemy uzyskać kolorowe kremy, to dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.
Ja najbardziej lubię te w żelu, ponieważ świetnie się je miesza i ładnie barwią krem.
PS. Jeśli użyjecie barwnika płynnego i rozrzedzi Wam krem, to dodajcie jeszcze trochę cukru pudru.


Widzicie jakie to proste? Teraz i Ty zrobisz idealny krem do ozdabiania ciast! Do dzieła!

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *