Cześć,

Dziś mamy dla Was przepis na pizzę, która jakiś czas temu skradła nasze serca. Jestem pewna, że jeśli zrobicie ją w swoich domach, to skradnie i Wasze. Ciasto jest lekkie, dość elastyczne i co najważniejsze, łatwe w przygotowaniu. To zdecydowanie najlepsza pizza, jaką jedliśmy. 

Jeśli zrobicie ją raz, to zapewniam Was, że będziecie chcieli jeść już tylko tą zrobioną przez Was.
Nie ma nic lepszego niż domowe jedzenie, a jeszcze takie udane! 🙂
My zrobiliśmy ją z warzywami i właśnie to jest jej cały sekret. Nie musisz jeść mięsa, by poczuć się najedzonym, a warzywa zasmakują Ci jeszcze bardziej, niż kiedykolwiek.

Pizza z warzywami zasmakuje każdemu! Jestem przekonana. To idealna propozycja na weekendową kolację, czy spotkanie z przyjaciółmi. Smak buraczków poruszy niejedno podniebienie.
Dla mnie to właśnie one na tej pizzy są przysłowiową wisienką na torcie. 😉
Pamiętam, gdy zrobiliśmy ją pierwszy raz, byliśmy w szoku, że buraczki na pizzy mogą smakować tak obłędnie. 

 

Zastanawiacie się, jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

 Wszystkie wskazówki znajdziecie w naszym filmie: 


Składniki na ciasto:

– 25 g świeżych drożdży
– 150 ml ciepłej wody (nie gorącej)
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka
 soli

– 250 g mąki pszennej
– łyżka
 oliwy

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i trzy łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć objętość trzykrotnie.
Jeśli nie wyrośnie, to znaczy, że zrobiliśmy coś nie tak i musimy ten zabieg powtórzyć. ;)

Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Robimy wgłębienie i jeśli rozczyn jest już gotowy, to powoli dodajemy do mąki.
Mieszamy do połączenia się składników, następnie dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze raz mieszamy.  Zagniatamy ciasto.
Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z funkcją zagniatania ciasta. Gdy nasze ciasto jest już zagniecione, to przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok godz.).

Gdy nasze ciasto sobie rośnie, to my w tym czasie przygotowujemy warzywa.
Do naszej pizzy użyliśmy: cebuli, brokuła, buraczków, papryki, pomidorków i czosnku.
Oczywiście możecie użyć dowolnych, swoich ulubionych warzyw. Ja Wam proponuję spróbować buraczków na pizzy, jak wspominałam wcześniej, są fenomenalne.

Gdy nasze ciasto wyrośnie, wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i szybko wyrabiamy,
po czym formujemy pizzę. Kształt dowolny. ;)

Pamiętajcie, ciasta na pizzę nigdy się nie wałkuje. Najlepiej rozciągać je palcami od środka ku brzegom. Ciasto po upieczeniu będzie idealne!

Gdy mamy uformowaną pizzę, przekładamy ciasto na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto skraplamy lekko oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowasalskimi.
Posypujemy posiekanym czosnkiem i startą mozzarellą. Następnie wykładamy nasze warzywa, wg uznania.
Na koniec skrapiamy lekko oliwą i posypujemy startą mozzarellą (taką w kulce). To wszystko.

Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika, najlepiej do jak najwyższej temperatury
(minimum 220 stopni C).
Pieczemy 15-20 minut i cieszymy się smakiem!

 
Jeśli przygotujecie warzywną pizzę, koniecznie pochwalcie się efektami.
Smacznego!

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *