Dziś zapraszam Was na wspólne śniadanie, które z pewnością umili Wam rozpoczynający się tydzień. Serwuję, specjalnie dla Was, koszyczki śniadaniowe. Smakują tak dobrze, jak wyglądają!
To przekąska, która z pewnością sprawdzi się w zimowe, szarobure poranki.
Trochę wiosny na talerzu przyda się każdemu. Mimo że wyglądają na dość skompilowane, to wcale nie są i smakują obłędnie. Można je przygotować na wiele sposobów. Na słonko i na słodko. Z czym tylko lubicie i zamarzycie! Dziś proponuję Wam jajko i bekon! 🙂 Listę zakupów i przepis krok po kroku znajdziecie niżej.
Koszyczki robi się naprawdę bardzo szybko i każdy (nawet kuchenny laik) sobie z nimi poradzi. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i zechcecie zrobić je w swoich domach. A jak? Zobaczcie sami!
Lista zakupów:
– jajka
– pieczarki
– natka pietruszki
– chleb tostowy
– boczek
– sól, pieprz do smaku
– olej
– szczypiorek (opcjonalnie)
Zaczynamy od przygotowania pieczarek. Myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z natką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy nasze pieczarki, podsmażamy.
Podsmażone pieczarki doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy garść posiekanej natki pietruszki. Wszystko podsmażamy jeszcze minutkę i tak przygotowane pieczarki odstawiamy na bok.
Następnie zabieramy się za chleb tostowy, który dziś będzie koszyczkiem. Musimy odkroić skórki z każdej kromki chleba.
Formę na muffiny smarujemy masłem i wkładamy chleb.
Następnie do koszyczków wkładamy wcześniej przygotowany farsz z pieczarek.
Na farszu układamy plasterek boczku. I na wierzchu układamy żółtko.
Całość posypujemy pieprzem i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na 15-20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, netką pietruszki i cieszymy się smakiem! 🙂