Kochani, w Tłusty Czwartek nie mogłam nie zrobić dla Was słodkości. Co prawda nie są to pączki ociekające tłuszczem i ze słodką marmoladą w środku, ale naszym donatom niczego nie brakuje. Słodkie od ociekającego lukru, kolorowe a przy tym niezwykle łatwe w przygotowaniu. Tłusty Czwartek to idealna okazja, by zapomnieć na chwilę o diecie i skusić się na taką bombę kaloryczną. Dla mniej odważnych proponuję zamianę lukru na odrobinę cukru pudru. 🙂
Muszę przyznać, że z wielką przyjemnością je dla Was upiekłam. Praca w kuchni mnie bardzo odpręża, a jeszcze jak mogę ten czas spędzać z córką, tworząc zabawne, niekiedy zaskakujące wzory na pączkach to już w ogóle jestem w siódmym niebie.
Mam nadzieję, że docenicie nasze zdolności plastyczne. Lily ich nie brakuje, ale ja ciągle lecę na farcie. ;)
Niżej znajdziecie filmik i przepis krok po kroku, jak przygotować pieczone donaty amerykańskie. Dodatkowo zamieszczam Wam podstawowy przepis na lukier.
Zobaczcie film, a potem zabierajcie się za swoje pączki z dziurką. Życzymy Wam twórczego pieczenia! 🙂
Składniki na ciasto:
– jajko
– mąka / 200 g
– szczypta soli
– proszek do pieczenia / mała (płaska) łyżeczka
– cukier / 100 g
– mleko / 170 ml
– masło / 50 g
– cukier wanilinowy (opcjonalnie)
Lukier:
– cukier puder / 200 g
– gorąca woda / 4-5 łyżek
(można też zamiast wody użyć soku z cytryny)
Na początek w misce rozbijamy jajko i odstawiamy je na bok, będzie nam potrzebne za chwilę.
Do dużej miski wsyp wszytskie suche składniki i wymieszaj.
Następnie dodajemy mleko, masło i wcześniej przygotowane jajko. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wlewamy do formy w opiekaczu.
Pieczemy 3-4 minuty. Ale tutaj sugeruję sprawdzić, jak zaleca producent Waszego opiekacza. 😉 Po upieczeniu wyciągamy na talerz i studzimy.
Nasze donaty możemy ozdobić kolorowym lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Podaję Wam też podstawowy przepis na lukier. Wystarczą tylko dwa składniki. Cukier puder i woda lub sok z cytryny.
Wsyp do miski cukier puder.
Stopniowo dodawaj wodę/sok. Ucieraj lukier do uzyskania jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżeczki, więc jeśli jest za gęsty, to dodaj odrobinę wody. Gdy za rzadki to odrobinę cukru. ;) Jeśli chcesz zrobić kolorowy lukier, to do tej podstawowej wersji dodaj barwnik spożywczy.
Donaty wystudzone, lukier gotowy, nie pozostaje nic innego, jak zacząć zabawę. Przyjemnego czasu w kuchni! :*