KOSZYCZKI ŚNIADANIOWE

Dziś zapraszam Was na wspólne śniadanie, które z pewnością umili Wam rozpoczynający się tydzień. Serwuję, specjalnie dla Was, koszyczki śniadaniowe. Smakują tak dobrze, jak wyglądają!
To przekąska, która z pewnością sprawdzi się w zimowe, szarobure poranki. Trochę wiosny na talerzu przyda się każdemu. Mimo że wyglądają na dość skompilowane, to wcale nie są i smakują obłędnie.
Można je przygotować na wiele sposobów.
Na słonko i  na słodko. Z czym tylko lubicie i zamarzycie!
Dziś proponuję Wam jajko i bekon! 🙂 Listę zakupów i przepis krok po kroku znajdziecie niżej. 

Koszyczki robi się naprawdę bardzo szybko i każdy (nawet kuchenny laik) sobie z nimi poradzi.
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i zechcecie zrobić je w swoich domach. A jak? Zobaczcie sami!

Lista zakupów:
– jajka
– pieczarki
– natka pietruszki
– chleb tostowy
– boczek
– sól, pieprz do smaku
– olej
– szczypiorek (opcjonalnie) 


Zaczynamy od przygotowania pieczarek. Myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z natką pietruszki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy nasze pieczarki, podsmażamy.


Podsmażone pieczarki doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy garść posiekanej natki pietruszki. Wszystko podsmażamy jeszcze minutkę i tak przygotowane pieczarki odstawiamy na bok. 


Następnie zabieramy się za chleb tostowy, który dziś będzie koszyczkiem. Musimy odkroić skórki z każdej kromki chleba. 


Formę na muffiny smarujemy masłem i wkładamy chleb.


Następnie do koszyczków wkładamy wcześniej przygotowany farsz z pieczarek.


Na farszu układamy plasterek boczku. I na wierzchu układamy żółtko.


Całość posypujemy pieprzem i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na 15-20 minut.


Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, netką pietruszki i cieszymy się smakiem! 🙂



Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *