Ciasteczka maślane same rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z kubkiem ciepłego mleka. Są bardzo kruche
i łatwe w przygotowaniu. A co najważniejsze — są bez proszku do pieczenia.
Idealne dla dzieci, nawet tych najmłodszych.

Wczoraj wieczorem bardzo spontanicznie postanowiłyśmy z Lily pobawić się w kuchni — było wesoło i wyszło bardzo, bardzo smacznie! Muszę się tutaj pochwalić, bo te ciastka robiła sama Lily, nic a nic nie pomagałam — ona piekła, a ja
w tym czasie robiłam transmisję na żywo na naszym Instagramie (@lilylife.pl) i robiłam fotki do wpisu. Czasem coś jej umyłam, ewentualnie podałam, ale wszystkie składniki odmierzyła sama i ciasto zagniotła profesjonalnie!
Nie jeden dorosły chciałby tak umieć. 😉

Dziś od rana zajadamy się ciasteczkami (no, dobra — ja podkradłam kilka w nocy) i już planujemy robić kolejne.
Mamy też pomysły na rozbudowanie przepisu o dodatki, tj. żurawina, czy suszone jabłko. Jak wypróbujemy, to na pewno podzielimy się wrażeniami. Tymczasem przedstawiamy Wam prosty (potrzebujesz tylko 4 składników!)
i niezwykle szybki podstawowy przepis na idealnie kruche ciasteczka.


Składniki:

– 300 g mąki krupczatki
– 80 g cukru pudru
– 3 żółtka (ugotowane)
– 200 g masła 

Przygotowanie: 

Z wszytskich składników ugniatami ciasto. O tak: 


Pamiętajcie, zeby żółtka przetrzeć przez sitko. 






Kiedy zagnieciemy ciasto, należy je podzielić na kilka części, wg uznania. 😉 Jedną część zostawiamy na stolnicy, a reszę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.


Pamiętaj, że zanim zaczniesz wałkować ciasto, musisz podsypać stolnicę mąką. Ciasto jest dość klejące. Pamiętajcie też, żeby nie wałkować go bardzo cienko, ponieważ nasze ciasteczka są bez proszku do pieczenia. 😉


Kiedy rozwałkujemy ciasto, to wycinamy ulubione kształty. Przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C.) i pieczemy ok. 10 minut. Po wyjęciu ciasteczka będą miękkie i mogą wyglądać nas nieupieczone, ale nic bardziej mylnego. Są upieczone i to jakie dobre! 😉 Wystarczy je wystudzić i można zajadać najbardziej kruche ciasteczka na świecie! 😉 Smacznego!


Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *