Uwielbiam ciasto francuskie, a jeszcze bardziej jabłka. Kiedy zobaczyłam przepis na róże z jabłek (dawno temu), obiecałam sobie, że nagram dla Was film, jak je przygotować. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod swoje preferencje. Tymi ciastkami z pewnością zaskoczycie swoich znajomych, a przygotowanie takich różyczek zajmie Wam dosłownie 10 minut. Bardzo prosty, szybki i efektowny przepis!

Zobaczcie nasz film i przepis krok po kroku!

Róże z jabłek — składniki (6 szt.):
– 2 jabłka
– ciasto francuskie
– sok z cytryny
– kubek wody
– cukier (ja lubię brązowy)
– cynamon

Przygotowanie:


Jabłka myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środki. Następnie kroimy w cienkie plasterki.


Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy kubkiem wody ( tak, by przykryć jabłka). Gotujemy dwie minuty, żeby jabłka zmiękły. Następnie wrzucamy je na sito i odstawiamy do ostudzenia.


Kiedy nasze jabłka stygną, w małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Ciasto francuskie dzielimy na 6 pasków (moje miały ok. 8 cm). Paski posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (niektórzy smarują jeszcze konfiturą lub serkiem — ja tego nie zrobiłam, bo bałam się, że się nie dopieką) i na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak, by na siebie zachodziły.
Ważne by skórka z jabłek była na górze, a plasterki jabłek mogą lekko wystawać.


Następnie zakładamy ciasto na jabłka i zwijamy w rulonik.


Tak przygotowane róże wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej masłem.


Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 30 minut. (Ale tutaj trzeba kontrolować, czasami czas może się wydłużyć — w zależności od piekarnika).

Dzień dobry IG ❤️ Lubię się czasem odstresować w naszej kuchni. #roze #wkuchni #wkuchninajlepiej #ciasto #ciastka #foodporn #cupcake #foodstyling #foodies #deser #mamawkuchni #blog #kulinary #instadaily #instamatki #instadziecko #lilylife #gotujemy #pieczemy #instachill
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *