Makaron z awokado i bazylią – najlepszy obiad w 15 minut!

Dziś mam dla Was przepis na szybki, ale i bardzo smaczny obiad. Bohaterem dzisiejszego dania jest awokado. Muszę przyznać, że w tym roku króluje w naszej kuchni bardzo często. Mogłabym je jeść ze wszystkim w przeciwieństwie do ubiegłych lat, kiedy to uważałam je za owoc bez smaku. Wydawało mi się, że awokado jest mdłe i nie do przełknięcia.
A to wszystko tylko dlatego, że trafiłam na niedojrzałe. Nie podejmowałam kolejnych prób zachwycenia się tym owocem, aż do niedawna. Awokado, choć jest bardzo kaloryczne, to ma mnóstwo właściwości odżywczych, jakich nie znajdziemy w innych owocach. Przeczytałam wiele artykułów w sieci na temat tego owocu, co jeszcze bardziej zachęciło mnie do wprowadzenia go do naszego codziennego menu. Nie będę powielała treści, ale jeśli wpiszecie w Googlach „awokado — właściwości”, to sami przekonacie się, że warto przemycić je do swojej diety.
Na awokado mam już tysiące swoich sposobów. Wiem, że samo nie smakuje mi, ani nikomu z domowników, dlatego znalazłam takie dodatki i dania, w których przemycam je z wielkim sukcesem. I dziś mam dla Was prosty przepis na danie z awokado, które zrobicie w 15 minut. Jestem pewna, że zadowoli niejedno wymagające podniebienie, ale posmakuje również dzieciom.


Składniki:
– 1 dojrzałe, miękkie awokado
– garść bazyli
– sok z 1 limonki (lub cytryny)
– 1 ząbek czosnku (mogą być 2)
– kilka orzechów (ja dodałam ok. 8 orzechów laskowych, ale mogą być włoskie, pini itd.)
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżeczki oliwy
– makaron 

Przygotowanie:
Zaczynam od nastawienia makaronu (makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu), a następnie w międzyczasie przygotowuję pastę. 

Wrzucam do pojemnika obrane awokado, czosnek, orzechy, bazylię, sok z cytryny lub limonki i wszytsko blenduję na gładką masę. 


Następnie dodaję dwie łyżeczki oliwy, doprawiam pieprzem i solą, wg uznania. Wszystko jeszcze raz szybko blenduję. 

Tak przygotowaną pastę mieszkam z ugotowanym makaronem i podaję. Można posypać po wierzchu startym parmezanem.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smak jest naprawdę rewelacyjny. Smacznego! 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *