Churros, czyli hiszpańskie pączki skradły nasze serca już kilka lat temu. Są puszyste i miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. A w dodatku mega łatwe w przygotowaniu! Idealnie sprawdzą się jako przekąska karnawałowa, czy zamiennik naszych tradycyjnych pączków w tłusty czwartek.

Dziś mamy dla Was szybką instrukcję, jak zrobić churrosy. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to bardzo polecamy! Z pewnością, jeśli zrobicie je raz, to będziecie chcieli wracać do tej uczty nie raz do roku,
w tłusty czwartek, ale jak tylko przypomnicie sobie ten smak! 🙂

Poniżej znajdziecie filmik i zdjęcia z przepisem krok po kroku. Działamy! 😉

SKŁADNIKI:
– mleko / 250 ml

– masło / 50 g
– cukier / 2 łyżki
– sól / szczypta
– cukier wanilinowy / 1 łyżka
– mąka / 190 g
– jajka/ 4 szt.

– olej lub smalec do smażenia

Zaczynamy od przygotowania naszej masy. Gotujemy mleko z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, najlepiej robić to drewnianą łyżką. Mieszaj intensywnie przez ok. 3 minuty, cały czas podgrzewając, masa powinna lekko się zaparzyć. Masa powinna być gładka i ładnie odchodzić od brzegów garnka.

Masę przekładamy do miski i studzimy. Kiedy nasza masa jest już wystudzona, to wbijamy do miski po jednym jajku i miksujemy mikserem do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Olej rozgrzewamy w garnku i wyciskamy bezpośrednio do garnka churrosy w dowolnym kształcie. Końcówkę ciasta odcinamy nożem lub nożyczkami.


Smażymy 2 minuty, aż nasze churrosy nabiorą złotego koloru. 😉
Wyciągamy na talerz wyłożony papierem i ostudzone posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać je tak, jak w Hiszpanii i Meksyku z czekoladą. Smacznego! 😉


Wklejam Wam też link do pieczonych pączków z dziurką:
http://lilylife.pl/pieczone-donaty-doughnuts-przepis-i-film-krok-po-kroku/

Comments

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *