Zebra jogurtowa to lekki, ochładzający deser na lato.
W sam raz dla fanów galaretki i jogurtu. Przygotowanie takiego deseru jest dziecinne proste, a z pewnością zaskoczy na wakacyjnym stole.
Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam galaretki i wszystkie desery na jej bazie. Nie powiem, że lubię do dziś, bo miłość się odrobinę wypaliła, ale są takie desery z galaretką, których z pewnością nie odmówię. Poza tym mam w domu wielkich fanów galaretek, więc co jakiś czas wyszukuje nowe przepisy, by nie popaść w monotonię i tej miłości w nich nie zabić. Bo ileż można jeść galaretkę z owocami? ;)
Ostatnie dni rozpieszczają nas wysokimi temperaturami, a jak wiadomo, nikt w takie dni nie chce spędzać za dużo czasu w kuchni, a tym bardziej przy gorącym piekarniku. Dziś przygotowaliśmy dla Was propozycję na super lekki deser bez pieczenia. A przygotowanie go jest dziecinne proste, potrzebować będziecie tylko 3 składników.
Lista zakupów:
– jogurt Naturalny Gęsty Bakoma (duże opakowanie)
– galaretki (3 kolory)
– herbatniki
– biała czekolada (opcjonalnie)
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek. Do 3 miseczek wlewamy szklankę gorącej wody i wsypujemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie tortownicę (moja o średnicy 18 cm) wykładamy herbatnikami.
Do ostudzonej galaretki dodajemy jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, dzięki temu, że jogurt nie jest lejący nasz deser będzie bardziej puszysty. To jedyny tak gęsty jogurt na rynku. Idealnie sprawdza się też u nas do zup, czy dipów.
Do każdej miseczki z galaretką dodałam po 3 łyżki jogurtu (ok. 100 g do każdej galaretki) i dokładnie wymieszałam trzepaczką, resztę jogurtu Lily wyjadła z owocami — na co miała ochotę już od początku nagrania. ;)
Wymieszaną galaretkę z jogurtem odstawiamy do stężenia.
Kiedy galaretki będą miały już lekko tężejącą konsystencję wykładamy je na przemian do tortownicy. Ja wykładałam po trzy łyżki każdego koloru (zobaczcie na filmie).
Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Żeby ułatwić Wam zdanie, przygotowaliśmy film krok po kroku:
Gotowe ciasto można posypać białą czekoladą lub bitą śmietaną, można też użyć sezonowe owoce do przybrania. Smacznego! 😉
Post powstał we współpracy z marką Bakoma.